2014 m. birželio 4 d. pranešimas
VIR
Seimo
Kaimo reikalų komitetas nagrinėjo nedidelių skerdyklų plėtros problemas
ūkininkų ūkiuose. Posėdyje buvo pažymėta, kad ūkininkų ūkiuose įrengiant mažas
skerdyklas vartotojams būtų tiekiami šviežesni ir platesnio asortimento maisto
produktai, o ūkininkai gautų papildomų pajamų. Išklausyta Valstybinės maisto ir
veterinarijos tarnybos informacija, kokie dabartiniu metu taikomi supaprastinti
reikalavimai mažoms skerdykloms įrengti ir kiek produkcijos juose galima
pagaminti. Pažymėta, kad nedidelėse skerdyklose visų pirma turi būti
užtikrinami sanitarijos reikalavimai ir vartotojus turi pasiekti tik saugūs
produktai.
Numatoma,
kad 2015 metais bus parengti nacionaliniai teisės aktai tiksliau
reglamentuojantys nedidelių skerdyklų steigimą, numatant juose didinti gamybos
apimtis. Dabartiniu metu ūkininkų ūkiuose leidžiama perdirbti 1000 kg pieno per
dieną ir paskersti per savaitę 150 vienetų paukščių bei triušių. Pritarta tam,
kad mažose žuvies rūkyklose būtų leidžiama pagaminti per savaitę iki 150 kg
rūkytos ir vytintos žuvies, iki 300 kg didinti gaminamų šalto rūkymo ir kitų
mėsos gaminių kiekį. Taip pat pasiūlyta Valstybinės maisto ir veterinarijos
tarnybos įvertinti ūkiuose sukauptą patirtį gaminant pieno produktus ir spręsti
dėl šių gaminių kiekio didinimo.
Kaimo reikalų komiteto biuro patarėjas
Leinardas Michelbertas (tel. (8 5) 239
6766, el. p. leonardas.michelbertas@lrs.lt)