2005-11-03 d. Seimo Kaimo reikalų
komiteto pirmininkas Jonas Jagminas priėmė Nacionalinės naminės degtinės
gamintojų asociacijos (NNDGA)
asamblėjos narius.
NNDGA
asamblėjos pirmininkas - laikraščio Ūkininko patarėjas vyriausiasis
redaktorius Vytenis Neverdauskas pažymėjo, kad visuomenėje vyrauja nuomonė, jog
tuo siekiama legalizuoti naminės gamybą ir tai paskatins dar didesnį šios
degtinės vartojimą. Tačiau norima civilizuotu būdu sutvarkyti klestintį
Lietuvoje samanės biznį. Jei pavyks pasiekti, kad nelegalius gamintojus pradėtų
kontroliuoti ir legalūs gamintojai bei
atitinkamos institucijos, tai pakrūmės
produkcija išnyks pažymėjo Vytenis Neverdauskas. Kartu jis pasiūlė
apsvarstyti galimybę įtraukti naminę degtinę į Tautinio paveldo kulinarinių produktų
sąrašą.
Šios asamblėjos narys Gintautas
Kniukšta siūlo inicijuoti Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, kurios leistų ūkininkams, kurių ūkis yra įregistruotas Ūkininko ūkio
registre, iš savo ūkyje
išaugintos perteklinės žaliavos gaminti
naminius alkoholinius gėrimus.
Kaimo turizmo verslo asociacijos prezidentė Regina Sirusienė siūlo leisti
legaliai savo reikmėms gaminti naminukę
kaimo turizmo sodybų savininkams. Tai būtų ne žmonių girdymui skirtas
gėrimas, o patrauklus kaimo kulinarinis paveldas, nacionalinis produktas, netgi
galintis tapti tam tikru suvenyru svečiams, kuris ir kainuotų žymiai brangiau
negu įprasta degtinė.
Aptariant naminės degtinės gamybos perspektyvas, NNDGA narių nuomone,
šalyje galėtų veikti 10-15 nedidelių
fabrikėlių, kurie gamintų 10-15 tūkst.
dekalitrų naminės degtinės, o tai
sudarytų tik 0,5 proc. nuo visų gaminamų stipriųjų alkoholinių gėrimų. Jos
įsigyti galėtų tik apie 500 licencijuotų kaimo turizmo sodybų, kurių
šeimininkai darytų savo firmines
trauktines, užpiltines su savo etiketėmis ir realizuotų kaimo turizmo sodybose
kaip lietuvišką nacionalinį produktą. Tai sudomintų turistus ne tik iš Lietuvos, bet ir iš svečių šalių. Pažymėtina, kad tiek Lietuvoje, tiek kitose šalyse pagrindinės
pajamas kaimo turizmo sodybos gauna iš
maitinimo paslaugų, kuriose
svarbią vietą užima ir gėrimai.
Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Jonas Jagminas pažymėjo, kad kaimo
turizmas Lietuvoje populiarėja gana sparčiai ir šiuose sodybose būtina plėsti ir įvairinti siūlomas
paslaugas, siekiant pritraukti dar daugiau svečių, o ypač užsieniečių. Kartu
reikia labai kvalifikuotai ir pagristai pateikti atitinkamų įstatymų
pakeitimus. Visuomenė turi būti tikra,
kad tai nepakenks jos narių sveikatai, turi būti išgyvendinama labai prastos
kokybės naminių gėrimų gamyba, žmonės turi būti mokomi saikingai vartoti
svaiginamuosius gėrimus.
Pasitarime buvo nutarta parengti Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimo
įstatymo koncepcijos projektą, kuriame būtų išdėstyti namų gamybos spiritinių
gėrimų teisiniai pagrindai, nušviesta užsienio šalių patirtis, naminės degtinės
gamybos ir pardavimų organizavimo perspektyvos, pateikta visuomenės švietimo programa. Tuo tikslu
Asamblėjos nariai numato šį mėnesį nuvykti į Čekiją, Vengriją bei Austriją ir
išsamiai susipažinti su tose šalyse taikomunamų gamybos spiritinių gėrimų reglamentavimu.