Pranešimai spaudai 

EN  FR

Siūloma leisti ūkininkams kaimo turizmo sodybose gaminti namų gamybos alkoholinius gėrimus


Seimo narių P. Auštrevičiaus, V. Bacevičiaus, D. Budrio, J. Dautarto, A. Endzino, A. Meliano, E. Tamašausko bei D. Teišerskytės iniciatyva pasiūlytas Lietuvos Respublikos Akcizų bei Lietuvos Respublikos Alkoholio kontrolės įstatymų pakeitimas ir papildymas.

 

Daugelyje ES šalių, pvz., Austrijoje, Belgijoje, Čekijoje, Vengrijoje, Prancūzijoje ir kitose, leidžiama užsiimti smulkiąja alkoholinių gėrimų gamyba. Kaip rodo šių šalių patirtis, tokie gėrimai paprastai gaminami, parduodami ir vartojami tik žemės ūkio savininko teritorijoje ir tik tose patalpose, kurios priklauso savininkui. Tokių namudinių gėrimų gamybai ir vartojimui nustatoma atskira griežta tvarka ir parengiami atitinkami reikalavimai. ES šalių teisėje yra apibrėžiama tradicinių namudinių distiliuotų gėrimų sertifikavimo tvarka, jų gamybai keliami reikalavimai, mokesčių dydis, kokybės standartai, leidžiamos pagaminti produkcijos kiekiai ir t. t.

 

Šių šalių patirtis gaminant ir propaguojant vietinius, turinčius liaudiškas tradicijas gėrimus, paskatino imtis iniciatyvos ir Lietuvoje leidžiant gaminti namų gamybos alkoholio gėrimus.

 

Alkoholio kontrolės įstatymo projektu siekiama įteisinti naminės degtinės ir kitų tradicinių gėrimų, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija yra ne didesnė kaip 65 tūrio procentai, gamybą bei vartojimą, suteikiant gamybos, laikymo ir vartojimo teisę ūkininkams, kurių ūkis yra įregistruotas Lietuvos Respublikos ūkininkų ūkių registre, ir kurie teikia kaimo turizmo reikalavimus atitinkančias paslaugas bei Žemės ūkio ministerijos nustatyta tvarka yra sertifikuoti kaip tradiciniai amatininkai.

 

Tik tokiose kaimo turizmo sodybose galės veikti namų gamybos alkoholinių gėrimų įranga ir poilsiautojai turės galimybę stebėti šių gėrimų gamybos procesą. Pagaminti gėrimai bus vartojami ir parduodami tik ūkininkui priklausančioje kaimo turizmo sodyboje. Šių alkoholinių gėrimų gamybos ir apskaitos, prekybos ir vartojimo taisykles, saugos ir kokybės rodiklius, technologijos reikalavimus ir kontrolės tvarką nustatytų Lietuvos Respublikos Vyriausybė.

 

Nepaisant Alkoholio kontrolės įstatymo reikalavimų ir Baudžiamajame kodekse numatytų griežtų bausmių, namų sąlygomis stiprių alkoholinių gėrimų gamyba vyksta didžiuliais mastais, dažnai gaminami ir realizuojami ne tik sveikatai, bet ir gyvybei pavojingi alkoholio produktai. Į šalį plūsta alkoholio kontrabanda, veikia pogrindiniai „pilstuko“ fabrikėliai, todėl nuodijami šalies žmonės ir valstybės biudžetas dėl nelegalios veiklos negauna pajamų dėl nesumokamo akcizo ir pridėtinės vertės mokesčio. Priėmus Alkoholio kontrolės įstatymo projektą, atsirastų tam tikra galimybė kontroliuoti stiprių namų gamybos alkoholinių gėrimų gamybos ir pardavimo procesus.

Atsižvelgiant į tai, kad namų gamybos alkoholinius produktus bus galima gaminti ir pardavinėti tik kaimo turizmo sodybose ir tik tose, kurias yra įsteigę ūkininkai, tokių objektų bus labai nedaug ir juose bus galima užtikrinti labai griežtą kontrolės tvarką. Todėl alkoholinių gėrimų falsifikavimo ir piktnaudžiavimo atvejų turėtų būti išvengta. Atsižvelgdama į tokių gėrimų plėtrą kaimo turizmo sodybose Lietuvos Respublikos Vyriausybė galės nustatyti šių gėrimų gaminimo ir licencijavimo tvarką, o tai įgalins reguliuoti tolesnę jų gamybą ir paplitimą.

 

Bus sukurta namų gamybos alkoholinių gėrimų gamybos, laikymo ir pardavimo kontrolės sistema. Pagal Vyriausybės nustatytas taisykles griežta kontroliuojančių institucijų priežiūra gaminant ir parduodant namų gamybos alkoholinius produktus, padės išvengti piktnaudžiavimo ir neteisėtos prekybos šiais produktais.

 

Naminė degtindarystė yra Lietuvos kulinarijos paveldo dalis, todėl saugotina ir eksponuotina kultūros vertybė. Įstatymo projekto nuostatų įgyvendinimas turėtų teigiamos įtakos kaimo turizmo plėtrai, paskatintų atskirus namų gamybos alkoholinius gėrimus įtraukti į kulinarinio paveldo sąrašą, skatintų saikingą jų vartojimą. Atsirastų galimybė perdirbti šalyje užaugintus perteklinius rugius, būtų sukuriama daugiau darbo vietų kaimo turizmo sodybose.

 

Dabar galiojančiame Akcizų įstatyme teigiama (24 straipsnis), kad  etilo alkoholiui taikomas 4416 litų už gryno etilo alkoholio hektolitrą akcizo tarifas.

 

Akcizų įstatymo projekte siūloma palikti tokį patį 4416 litų už gryno etilo alkoholio hektolitrą akcizo tarifą bei taikyti 50 procentų mažesnį akcizo tarifą negu nustatyta etilo alkoholiui 4 hektolitrams realizuojamo gryno etilo alkoholio, asmenims, kurie per kalendorinius metus pagamina ne daugiau kaip 10 hektolitrų gryno etilo alkoholio. Nustatyta akcizų lengvata taikoma asmenims, kurie yra teisiškai ir ekonomiškai nepriklausantys nuo bet kurių kitų etilo alkoholį ir alkoholinius gėrimus gaminančių ūkio subjektų. Toks mažesnis akcizo tarifas būtų taikomas ir ūkininkams, turintiems licenciją gaminti ne didesnės kaip 65 tūrio procentų etilo alkoholio koncentracijos alkoholinius gėrimus, kurie būtų vartojami ir parduodami tik tam ūkininkui priklausančioje kaimo turizmo sodyboje.

 

Priėmus įstatymo projektą, būtų sumažinta pogrindinė naminės degtinės gamyba, o valstybės biudžetas būtų papildytas pajamomis iš namų gamybos alkoholinių gėrimų gamybos ir pardavimo.

 

 





© Seimo kanceliarija
Į PRADŽIĄ