Lietuvos valstybės simboliai Seimo rūmai Seimo logotipas

ERK pranešimas: Lietuvai svarbiausiais išlieka vienodos maisto kokybės užtikrinimo ES vartotojams klausimai

2017 m. lapkričio 6 d. pranešimas žiniasklaidai

 

Seimo Europos reikalų komitetas (ERK) pasisako už sinchronizuotą ir harmonizuotą vartotojų teisių apsaugą ne tik maisto srityje, bet ir kituose klausimuose.

Š. m. lapkričio 3 d. Europos reikalų komitete, Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministras B. Markauskas pristatė Lietuvos Respublikos pozicijas prieš vykstant į Europos Sąjungos Žemės ūkio ir žuvininkystės tarybos posėdį 2017 m. lapkričio 6 d.

Aktualiu Lietuvai išlieka dvejopa to paties prekinio ženklo maisto produktų kokybė ES rinkoje. Per pastaruosius keletą mėnesių Europos Komisija kartu su valstybėmis narėmis iniciavo įvairaus pobūdžio diskusijas šiuo klausimu. Tyrimų rezultatai parodė, jog to paties prekinio ženklo, tačiau skirtingos sudėties maisto produktai, yra plačiai Europos Sąjungos rinkoje paplitusi praktika. Todėl vartotojų apsauga turi apimti ne tik produktų saugą, tačiau ir tuos atvejus, kai vartotojai nėra informuojami apie skirtingą to paties prekinio ženklo ir panašios pakuotės maisto produktų, parduodamų bendrojoje Europos Sąjungos rinkoje, kokybę.

Žemės ūkio ministras pabrėžė, kad visoje Europos Sąjungoje vartotojams turėtų būti tiekiami vienodos kokybės to paties prekinio pavadinimo gaminiai.

ERK nariai pritarė Lietuvos Respublikos pozicijoms ir pasiūlė ministrui, pasisakant Europos Sąjungos Žemės ūkio tarybos posėdyje, laikytis griežtesnės pozicijos ir ne tik palaikyti Europos Komisijos iniciatyvą parengti harmonizuotą tyrimo atlikimo metodiką, leisiančią surinkti patikimus duomenis šiuo svarbiu klausimu, bet ir raginti Europos Komisiją skubiai imtis visų kitų veiksmų, kurie užkirstų kelią vartotojų diskriminavimui.

Taip pat nuspręsta surengti ERK posėdį dėl sisteminės vartotojų teisių Europos Sąjungos apsaugos.

 

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba atliko palyginamąjį tyrimą dėl Lietuvoje ir kai kuriose kitose Europos Sąjungos šalyse parduodamų maisto produktų ženklinimo bei laboratorinių rodiklių. Tyrimo rezultatai parodė, kad Lietuvos rinkoje esančiuose produktuose buvo daugiau maisto priedų, dažiklių, saldiklių, kvapiųjų medžiagų ar palmių aliejaus.

 

Europos reikalų komiteto biuro patarėja

Dainora Asevičienė, tel. (8 5) 239 6861, el. p. [email protected]

 

 


  Siųsti el. paštuSpausdinti