Privalomi slapukai

Įjungta
Privalomi (seanso) slapukai naudojami e-seimas.lrs.lt ir www.e-tar.lt svetainėse, jie reikalingi pagrindinių svetainės funkcijų veikimui užtikrinti ir Jūsų duotam sutikimui su slapuku išsaugoti, jei tokį davėte. Svetainės negalės tinkamai veikti be šių slapukų.

Statistikos slapukai

ĮjungtaIšjungta
Analitiniai slapukai (Google Analytics) padeda tobulinti svetainę, renkant ir analizuojant informaciją apie jos lankomumą.

A
A
A
Neįgaliesiems
Sveikatos reikalų komitetas

Sveikatos reikalų komitetas domėjosi mokinių maitinimu

2019 m. gegužės 16 d. pranešimas žiniasklaidai

 

Seimo Sveikatos reikalų komitetas 2019 m. gegužės 15 d. išvažiuojamojo posėdžio metu domėjosi sveikos gyvensenos klausimu – mokinių maitinimu. Komiteto nariai lankėsi Kauno rajono Lapių pagrindinėje ir Ringaudų pradinėje mokyklose, kuriose, tobulinant vaikų maitinimą, maistas tiekiamas švediško stalo principu.

Kauno rajono savivaldybė 2017 m. priėmė iššūkį dalyvauti bandomajame švediško stalo projekte – rajono mokyklose įdiegti naujas priemones keičiant maisto kultūrą, taikant mokinių savitarnos (švediško stalo) modelį. Buvo atrinktos šešios skirtingo tipo mokyklos: Karmėlavos Balio Buračo, Raudondvario, Vilkijos gimnazijos, Lapių ir Garliavos Adomo Mitkaus pagrindinės mokyklos, Ringaudų pradinė mokykla.

Projekto tikslai – geresnė vaikų sveikata, nuosekli, tęstinė vaikų maitinimo gerinimo politika,   siekiant skatinti ekologiško maisto vartojimą, ugdyti valgymo kultūrą, atsižvelgti į mokinius, turinčius specialiųjų maitinimosi poreikių, mažinti maisto atliekų kiekį.

Posėdžio metu pristatyta projekto eiga: siekiant projekto tikslų, bandomųjų mokyklų valgyklų sąlygos ir įranga buvo pritaikyta švediško stalo modeliui; darbuotojams organizuoti teoriniai ir praktiniai mokymai; ieškota sveikesnių patiekalų ir produktų; buvo kuriami nauji receptai, keičiami valgiaraščiai; gerąja patirtimi dalytasi su kitomis mokyklomis; išsakytos problemos, su kuriomis dėl viešųjų pirkimų procedūrų susiduriama aprūpinant mokyklas sveikais ir šviežiais maisto produktais.

Kaip teigia lankytų mokyklų darbuotojai, pakeitus maitinimą pagerėjo mokinių sveikos mitybos įgūdžiai, atsakomybė už nesuvalgytą maistą, valgykloje beveik nebelieka maisto atliekų, maistas yra sveikatai palankesnis, visuomet šiltas, nes įsidedamas tik prieš pat valgymą. Vaikams patinka patiems pasirinkti, kiek ir kokio maisto jie nori. Pastebėta, kad vaikai dažniau valgo sriubas ir daržoves, kai patys jų įsideda. Pastebimi pagerėję vaikų socialiniai įgūdžiai – vaikai tapo savarankiškesni, mandagesni, išaugo valgymo kultūra. Nuogąstavimai, kad vaikai mieliau rinksis prie mokyklos esančias greito maisto užkandines nepasitvirtino, nes estetiškas maisto pateikimas skatina moksleivius rinktis sveikesnį valgyklos maistą ir lavina jų skonį bei gerina mitybos įpročius.

Komiteto nariai apžiūrėjo Lapių pagrindinės mokyklos ir Ringaudų pradinės mokyklos patalpas, kuriose ruošiamas maistas, organizuojamas moksleivių maitinimas, stebėjo maitinimo procesą, įvertino patiekalų kokybę.

Komiteto nariai teigiamai įvertino Kauno rajono savivaldybės ir bandomųjų mokyklų bendruomenių veiklą organizuojant vaikų mitybą švediško stalo principu. Jų nuomone, tai veiksminga priemonė ugdant ne tik sveikos mitybos įpročius ir skatinant sveiką gyvenseną, bet ir mažinant maitinimo kaštus, maisto atliekas, todėl tokia maitinimo sistema turėtų susidomėti ir kitos Lietuvos ugdymo įstaigos.

 

Sveikatos reikalų komiteto biuras (tel. (8 5) 239 6786, el. p. [email protected])

       Naujausi pakeitimai - 2019-05-16 13:59
       Jolanta Anskaitienė